شبکه های صنعتی
Industrial Network
مقدمه:
در واحد های صنعتی ماشین آلات زیادی وجود دارند که برای هماهنگی با یکدیگر نیازمند تبادل اطلاعات هستند. این امر، نیازمند جابجایی حجم زیادی از دیتا به کنترلر ها و سیستم های مانیتورینگ می باشد و این کار به کمک شبکه های صنعتی انجام می گیرد. به عبارت دیگر شبکههای صنعتی جهت مبادله اطلاعات و دیتا بین کنترلرها و تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرند. درواقع این شبکه ها با کمک ارتباط با سیم و یا بدون سیم ، مسیر یا گذرگاهی جهت تبادل دیتا ایجاد میکنند و پروتکلهای مختلفی دارند که نحوه کد گذاری دیتا و نحوه ارسال و دریافت اطلاعات را مشخص میکند.
مشخصات و ویژگی های یک شبکه توانمند :
ویژگی هایی زیر ملزومات یک شبکه مطمئن و توانمند هستند که این ویژگی ها در Fatek و در تمامی سری ها به خوبی پیاده سازی شده اند :
- قابليت اعتماد و در دسترس بودن Availability Or Reliability
- تحمل پذيري محيط Environment For Tolerance (عدم تاثیر از نویز محیط)
- قابليت توسعه Expandability
- عملكرد (كارايی) Performance
بررسیLayer Physical در Fatek :
بسترهای سخت افزاری شبکه در Fatek به شرح زیر هستند:
- RS232
- RS485
- Ethernet
- ZigBee (ارتباط بی سیم)
پروتکل های قابل پیاده سازی در Fatek :
با توجه به بسترهای سخت افزاری ارائه شده ، پروتکل هایی در Fatek پیاده سازی شده اند که بیشترین نیاز کاربران را حوزه اتوماسیون صنعتی پوشش دهد و به عبارت دیگر در طراحی Fatek امکان استفاده کاربران از شبکه های زیر فراهم شده است :
– شبکه Modbus : یک پروتکل ارتباطی Open Source است و بسیاری از سازندگان تجهیزات اتوماسیون همانند سازندگان inverter ، HMI ، PLC و … آن را پشتیبانی می کنند. این پروتکل با شیوه های زیر قابل پیاده سازی است :
- Modbus RTU : با استفاده از بستر فیزیکی RS232 ، RS485 پیاده سازی می شود و یکی از پرکاربردترین نگارش ها در شبکه های ارتباطی می باشد. انتقال دیتا به کنترلر ها در این روش با استفاده از فشرده سازی کدهای دودویی صورت می گیرد.
- Modbus ASCII : با استفاده از بستر فیزیکی RS232 ، RS485 پیاده سازی می شود و در این روش انتقال اطلاعات به وسیله کدهای اسکی صورت می گیرد و برای ارتباط با Device هایی مناسب است که این پروتکل را ساپورت می کنند.
- Modbus TCP : با استفاده از بستر فیزیکی Ethernet پیاده سازی می شود و از قابلیت های بالای پورت Ethernet جهت انتقال اطلاعات و دیتا با سرعت بالا استفاده می کند. لازم به ذکر است که این پروتکل امکان استفاده از تجهیزات WAN و ارتباط بدون سیم را با Device های گوناگون فراهم می آورد.
* این شبکه در تمامی سری های Fatek قابل پیاده سازی است.
– شبکه Fatek : این پروتکل برای برقراری ارتباط Station های مختلف در Fatek طراحی شده است و به عبارت دیگر پروتکلی داخلی است که امکان برقراری ارتباط PLC های Fatek را با یکدیگر و با سرعت بسیار بالا (تا حدود 1MB/sec) را فراهم می آورد و با بسترهای سخت افزاری زیر قابل پیاده سازی است.
- Serial : با استفاده از بستر فیزیکی RS232 ، RS485 و با پروتکل Fatek و High Speed Fatek پیاده سازی می شود و یکی از پرکاربردترین نوع ارتباط در PLC های Fatek است.
- Ethernet : با استفاده از بستر فیزیکی Ethernet و با پروتکل Fatek پیاده سازی می شود و از قابلیت های بالای پورت Ethernet جهت انتقال اطلاعات و دیتا با سرعت بالا استفاده می کند. لازم به ذکر است که این شبکه نیز امکان استفاده از تجهیزات WAN و ارتباط بدون سیم را با PLC های دیگر فراهم می آورد.
- Zig Bee : با استفاده از بستر فیزیکی Wireless (Zig Bee ) امکان برقراری ارتباط PLC ها با یکدیگر را فراهم می آورد. (این ماژول فقط در سری FBS قابل استفاده است)
شبکه EtherCAT : یک پروتکل مبتنی بر Ethernet و بسیار انعطافپذیر در اتوماسیون صنعتی است که با سرعت زیاد در حال توسعه می باشد و به گونه ای پیاده سازی شده است که دیتا در یک رینگ به اشتراک گذاشته می شود و از هر مبدا به هر مقصد از Station های شبکه منتقل می شود. در Fatek از این شبکه برای برقراری ارتباط با سروموتورها ، اینورترها و Device هایی که این پروتکل رو ساپورت می کنند استفاده می شود.
* این شبکه فقط در سری FBS قابل پیاده سازی است.
شبکه CANopen : در این شبکه ، از بستر فیزیکی RS485 استفاده می شود و دیتا در یک رینگ به اشتراک گذاشته می شود و هر Station می تواند هم دیتا دریافت و هم ارسال نماید و به عبارت دیگر دیتا از هر مبدا به هر مقصد انتقال داده می شود. در Fatek از این شبکه برای برقراری ارتباط با سروموتورها ، اینورترها و Device هایی که این پروتکل رو ساپورت می کنند استفاده می شود.
* این شبکه فقط در سری FBS قابل پیاده سازی است.