نحوه تنظیم تایمر جهت از کار افتادن دیزل ژنراتور در کنترلرهای سری جدید ComAp AMF25؟
پاسخ:

شرکت COMAP در سری جدید کنترلر های Inteli Lite AMF25 خود ، دو نوع تایمر جهت جلوگیری از ادامه ی کار دیزل ژنراتور بنام های Rental Timer 1 و Rental Timr 2 طراحی کرده است ، که یکی بر اساس ساعت کار موتور و دیگری بر اساس تاریخ تعیین شده برای کنترلر ، توسط کاربر تنظیم می شوند.
مسیر دست یابی به این دو تایمر : Configuration –Set points –Scheduler- Renttal Timer
• ‏RentalTimer 1 :
اساس کار این تایمر بر حسب ساعت کار موتور می باشد ، بدین صورت که می توان ساعت کار مورد نظر خود را که تمایل دارید بعد از آن موتور متوقف شود ، در Rental Timer 1 وارد کنید و بعد از طی شدن این زمان آلارم Rental Timer 1 Elapsed در صفحه آلارم لیست ایجاد خواهد شد ، اما باید توجه داشت که در زمانی که موتور در حال کار است بلافاصله متوقف نخواهد شد و در این هنگام تایمر Rental Timer BOC شروع به شمارش خواهد کرد ،و پس از سپری شدن این زمان موتور وارد مرحله ی خنک کاری شده و سپس متوقف خواهد شد . و این آلارم مانع از شروع کار مجدد موتور خواهد شد .
برای شروع مجدد این تایمر باید به این پارامتر دوباره عدد مورد نظر خود را داد.
برای غیر فعال کردن این پارامتر باید آن را DISABLED کرد.
• ‏Rental Timer 2 :
اساس کار این تایمر بر حسب تاریخ می باشد ، بدین صورت که در نیمه شب آخرین روز از زمان تعیین شده در این پارامتر آلارم ‏Rental Timer 2 Elapsed در صفحه ی آلارم لیست ایجاد خواهد شد ، اما در این مورد نیز مانند Rental Timer 1 زمانی که موتوردر حال کار است بلافاصله متوقف نخواهد شد و در این هنگام Rental Timer BOC شروع به شمارش خواهد کرد و پس از سپری شدن این زمان موتور وارد مرحله ی خنک کاری و سپس متوقف خواهد شد.
برای شروع مجدد این تایمر باید به این پارامتر دوباره تاریخ مورد نظر خود را داد .
برای غیر فعال کردن این پارامتر باید تاریخ مورد نظر را روی عدد 01/01/2015 تنظیم کرد .

در کنترلرComAp سری AMF25 خروجی استارت قطع شده اما کنترلر همچنان در وضعیت Cranking باقی می ماند علت چیست؟
پاسخ:

در کنترلر های ComAp سری AMF25 قطع کردن استارت موتور بر اساس چک کردن 4 پارامتر فرکانس ژنراتور یا دور موتور، ولتاژ ژنراتور، فشار روغن و D+ صورت می گیرد و هر کدام از این پارامترها در لحظه استارت توسط کنترلر زودتر تشخیص داده شود خروجی استارت را قطع می کند.اما گاهی پس از قطع خروجی استارت، کنترلر همچنان در حالت Cranking باقی می ماند این اتفاق زمانی می افتد که کنترلر وجود پارامتر فشار روغن یا D+ را تشخیص داده باشد اما ولتاژ و فرکانس را قرائت نکرده باشد و خطای SD RPM Measurements fail را نمایش می دهد. چنانچه هیچکدام از پارامترهای ذکر شده را تشخیص ندهد خطای SD Start fail نمایش داده می شود.

دلیل شارژ نشدن باتری بعد از متصل کردن آن به باتری شارژر چه می تواند باشد؟
پاسخ:

در ابتدا برای ورود به این مبحث بهتر است کمی به نحوه ی کارکرد باتری شارژر ها اشاره کنیم:
شارژر باتری وسیله ایی برای تزریق انرژی درون باتری های قابل شارژ است که این عمل توسط تزریق جریان الکترونیکی به درون باتری امکان پذیر می باشد.
انواع شارژها بسته به نوع شارژ کردن باتری به موارد زیر تقسیم می شوند:
1.ساده 2.قطره ایی 3.زماندار 4.هوشمند 5.پالسی 6.القایی
باتری های موجود در دیزل ژنراتور از نوع باتری های استندبای می باشند, که تنها برای لحظه استارت موتور در راه اندازی اولیه و چند پارامترابتدایی کاربرد دارند و همیشه باید شارژ باشند.
برای باتری های استندبای از شارژهای شناور و یا قطره ایی استفاده می شود.
در این روش باتری معمولاٌ با جریان کوچکی شارژ می شود تا از تخلیه ی خود به خودی آن جلوگیری شود , این روش نیاز به زمان زیادی برای شارژ دارد و از آنجا که در این روش باتری شارژر دائما در مدار می باشد ,با مقاومت داخلی باتری برای تعیین مقدار ولتاژ ورودی به باتری رابطه مستقیم دارد.
از آنجا که مقاومت داخلی یک پارامتر غیرخطی و دینامیکی است که به طور مداوم با دما و وضعیت شارژ باتری تغییر می کند , وقتی باتری به نقطه ی تخلیه ی کامل می رسد مقاومت داخلی آن نیز به حداقل میزان خود می رسد و در نتیجه باتری شارژر مدار باتری را اتصال کوتاه دیده و باتری را شارژ نمی کند.
به همین دلیل می باشد که مکرراٌ توصیه می شود از تخلیه ی کامل این نوع باتری ها اجتناب کنید.
حال برای رفع این مشکل باید باتری را به وسیله باتری شارژرهای مخصوص که معمولاٌ در باتری فروشی ها موجود می باشد شارژ کنید و پس از نصب درمحل به باتری شارژر خریداری شده ی خود متصل کنید.

آیا قابلیت استفاده همزمان از یک سنسور pickup up جهت اتصال به کنترلر و گاورنر وجود دارد؟
پاسخ:

در کنترلر های ComAp این قابلیت وجود دارد که از یک سنسور برای اتصال همزمان به کنترلر و گاورنر استفاده شود نحوه سیم بندی این قابلیت به صورت زیر می باشد(در صورت استفاده از سنسور pickup برای قرائت دور موتور بر روی کنترل حتما مقدار گزینه Gear Teeth را باتوجه به مشخصات Fly Wheel  موتور تنظیم نمایید.

ظاهر شدن آلارم STP GCB fail از چیست؟
پاسخ:

خطای stp gcb fail مربوط به فیدبک کلید ژنراتور می باشد بدین صورت که کنترلر فرمان قطع کلید را صادر میکند اما فیدبک مربوطه همچنان بر روی کنترلر وجود دارد یا بالعکس بدین صورت که کنترلر فرمان وصل کلید را صادر می کند اما فیدبک کلید به کنترلر ارسال نمی شود.

خطای Pistoncool sw در کنترلر کومپ amf9 نصب بر روی ولوو از چیست؟
پاسخ:

خطای نمایش داده شده در کنترلر AMF9 که با کد 520192 در ECU مشخص میشود, نمایشگر خطای piston cooling pressure می باشد.
این خطا بیانگر ایراد در سنسور فشار خنک کننده پیستون است که این سنسور جهت حفظ کنترل دما در سیلندرها و محفظه احتراق موتور استفاده می شود.
توصیه می شود برای حل این مشکل از یک کارشناس مکانیک کمک خواسته و از سلامت سنسور اطمینان حاصل نمایید.

یک کنترلر ComAp مدل InteliNano Plus بر روی یک موتور Volvo داری ECU نصب شده ولی کنترلر آلارم خطای سنسورهای ورودی مانند آب و روغن را می دهد، برای رفع این مورد چکار باید کرد؟
پاسخ:

نکته مهم در مورد ارتباط سری InteliNano Plus با ECU های Volvo سری EMS2 :
برای کارکرد صحیح و بدون ایراد کنترلر باید ورودیهای آنالوگ کنترلر به صورت not used تعریف شود. در صورت not used نکردن این ورودی ها کنترلر اطلاعات آب و روغن را از ECU نمی خواند و همچنین دچار اختلالاتی در استارت و عملکرد دیزل خواهد شد.

نحوه ی فعال کردن ورودی های دیجیتال با تاخیر زمانی در AMF25 جدید
پاسخ:

در کنترلر های سری جدیدInteliLiteAMF25 این امکان وجوددارد زمانی که یک ورودی دیجیتال تعریف می کنیم با تاخیر زمانی فعال شود واین تاخیرزمانی از محدوده 0.1 تا 6553.5 می باشد.
به این نکته توجه فرمایید که ایجاد تاخیر فقط برای ورودی هایی وجود دارد که به صورتBin Protection تعریف شوند و برای ورودی های سیستمی و ورودی های استانداردComap همانندGCB feedback و .... این امکان وجود ندارد.
برای استفاده از این قابلیت ، ازگزینه هایBIN PROTECTION1 تا BINPROTECTION48 استفاده می شود.

دلیل آلارم fuel pressure در کنترلرهای ComAp ؟
پاسخ:

این خطا از ecu به کنترلر ارسال میشود وبدین معنی می باشد که فشار سوخت ورودی موتور کم می باشد.

در زمان بروز رسانی کنترلرهای جدید AMF25 این پروسه دچارخطا می شود و کنترلر صفحه خطایی مبنی بر عدم پشتیبانی از نسخه نرم افزار نمایش می دهد و اتصال با کامپیوتر نیز برقرار نمی شود برای رفع این مشکل چکار باید کرد؟
پاسخ:

برای رفع این مشکل باید قبل از بروز رسانی از نسخه قبلی نرم افزاراطلاع پیداکنید(جهت اطلاع ازنسخه نرم افزاری دکمه Enter+Page را باهم فشاردهید ودر صفحه نمایش داده شده دو مرتبه دکمه Page را به تنهایی فشاردهید که در صفحه نمایش داده شده گزینه SW Version نسخه نرم افزاری کنترلر را نمایش می دهد) به عنوان مثال اگر شما کنترلری که دارای نسخه نرم افزاری 1.2.1.7 می باشد را با نرم افزار LiteEdit2015 نسخه 1.4.0.2 به روز رسانی مینمایید ودرحین این پروسه خطایی رخ دهد وبه روز رسانی انجام نشود باید LiteEdit2015 نسخه 1.2.1.7 رانصب کرده ومجددا به همان نسخه نرم افزاری 1.2.1.7 بازگرداند سپس پروسه به روز رسانی کنترلر را با نرم افزارLiteEdit2015 نسخه 1.4.0.2 را انجام دهید.

در نرم افزار LiteEdit2015 کنترلرهای ComAp هنگامیکه با کنترلر آنلاین هستیم مقادیر Statistics بصورت #### نمایش داده می شود، جهت رفع آن راهنمایی نمایید؟
پاسخ:

در منوی Statistics ;کنترلرهای Intelilite AMF25 در برخی ازگزینه ها مشاهده می شود که در مقابل آن به جای مقادیر واقعی علامت #### نمایش داده می شود برای اصلاح این پس از اتصال کنترلر به کامپیوتر واجرای نرم افزار LireEdit2015 از طریق آدرس زیر مقادیر را به مقدار واقعی تغییردهید.
Tools--> Set Statistics-->Set

علت نمایش خطای SD RPMMeas Fail چیست ؟
پاسخ:

علت خطای SD RPMMeas Fail ناتوانی سنسور PickUp در اندازه گیری سرعت می باشد.

روش های خاموش شدن دیزل ژنراتور:
پاسخ:

1- موتورهای نوع اول : در اکثر دیزل ژنراتورها مسیر سوخت در حالت عادی بسته می باشد و در هنگام روشن شدن دیزل مسیر سوخت باز شده و موقع خاموش شدن مسیر سوخت بسته می شود.در اینجا برای کنترل fuel solenoid از رله fuel در کنترلر استفاده می شود.
2- موتورهای نوع دوم : در برخی دیزل ها مسیر سوخت در حالت عادی باز می باشد و نیازی به تحریک اولیه شیر سوخت نمی باشد.در این موارد دیزل بدون تغییر در شیر سوخت استارت میشود اما برای خاموش کردن دیزل نیاز می باشد که شیر سوخت فعال شود و مسیر سوخت را ببندد.در اینجا باید از رله stop استفاده شود.

راهنمای استفاده از امکان SNMP جهت مانیتورینگ کنترلرهای ComAp - فارسی

ارتباط کنترلرهای سری INTELI LITE با پروتکل SNMP
علت آشکار شدن خطای SD Stop Fail پس از خاموش شدن موتور در کنترلر های ComAp چیست؟
پاسخ:

دلیل آشکار شدن این خطا، وجود یکی از موارد ذیل در ترمینال کنترلر پس از سپری شدن تایمر Stop Time و خاموش شدن موتور می باشد :
• دینام (D+)
• سنسور فشار روغن
• سنسور دور موتور ‏RPM
• ولتاژ ژنراتور

خروجی های دیجیتال(BO) کنترلرهای InteliLite AMF25 مثبت است یا منفی؟
پاسخ:

• در سری قدیمی (پنل خاکستری) مدل InteliLite NT AMF25 خروجیهای دیجیتال منفی است و باید مشترک رله های واسط مثبت باشد.
• در سری جدید(پنل مشکی) که مدل InteliLite AMF25 می باشد خروجی های دیجیتال مثبت است و باید مشترک رله های واسط منفی باشد.

چرا با وجود سیم بندی صحیح و درست بودن مسیر فیدبک کلید برق شهر در کنترلر AMF25 همچنان آلارم MCB FAIL نمایان می شود؟
پاسخ:

با توجه به اینکه در کنترلرهای ComAp فیدبک وضعیت کلید باید به ورودی کنترلر وصل شود، آلارم MCB Fail هنگامی ظاهر می شود که در شرایط قطع برق شهر پارامتر MCB OPENS ON بر اساس نوع کلید برق شهر بدرستی تنظیم نشده باشد و در نتیجه فیدبک وضعیت کلید نیز بدرستی در ورودی کنترلر ظاهر نمی شود.
• در صورت استفاده از کلید موتوردار دارای رله Under Voltage یا کنتاکتور(بوبین AC) که در هنگام قطع برق شهر کلید یا کنتاکتور بلافاصله بدون صدور فرمان از سمت کنترلر قطع می شود، لازم است MCB OPENS ON=Mains Fail تنظیم شود تا در صورت قطع برق شهر و قطع کلید، کنترلر هم این حالت را متوجه شده و برای نبود فیدبک کلید در ورودی BI ، آلارم ندهد.

• در صورت استفاده از کلید موتور دار بدون رله Under Voltage ، هنگام قطع برق شهر کلید بصورت خودکار قطع نمی شود و از طرفی مدار فرمان کلید هم برق دار نمی باشد تا کنترلر فرمان قطع کلید را صادر نماید. در این حالت لازم است MCB OPENS ON=Gen Run تنظیم شود تا کنترلر فرمان روشن شدن دیزل ژنراتور را صادر کند و پس از برق دار شدن مدار کلید ، فرمان قطع آن را صادر نماید.

نحوه عملکرد انواع خروجی های مربوط به کلید قدرت در کنترلر های Comap
پاسخ:

کلیدهای برق زیر توسط کنترلر کنترل می شوند:
کلیدموتوری یا کنتاکتور ژنراتور - GCB
کلیدموتوری یا کنتاکتور شبکه – MCB
امکان استفاده از کلید موتوری یا کنتاکتور وجود دارد. در ادامه فهرستی از خروجی های کنترلی موجود است که باید متناسب با انواع کنتاکتورها یا کلیدها مورد استفاده قرار گیرد. هنگام طراحی سیم کشی کلیدهای برق باید قوانین زیر رعایت شود:
• خروجی های کنترلر باید پیکربندی شوند و سیم کشی کلیدهای برق باید به گونه ای باشد که کنترلر مدیریت کامل کلیدها را داشته باشد - یعنی کنترلر بتواند در هر زمانی کلید را باز و بسته کند.
• کلید باید در حداکثر 5 ثانیه به فرمان بسته و باز پاسخ دهد. باید توجه ویژه ای به باز شدن کلیدهای موتوری داشت، زیرا ممکن است در برخی از انواع آن بیش از 5 ثانیه طول بکشد. در چنین مواقعی برای باز شدن سریع باید از رله آندرولتاژ استفاده کرد.
• پس از باز شدن کلید، تاخیری 6 ثانیه ای برای بسته شدن کلید دیگر وجود دارد. 5 ثانیه برای قطع کلید و 1 ثانیه هم برای رله UV. پس از این 6 ثانیه، کلید می تواند دوباره بسته شود. برای باز کردن کلید هیچ تاخیری وجود ندارد.
Close/open : خروجی برای کنترل کنتاکتور است. حالت آن نشان دهنده موقعیتی است که کنترلر نیاز دارد کلید در آن حالت باشد. کنتاکتور باید در عرض 2 ثانیه به فرمان بسته یا باز واکنش نشان دهد، در غیر این صورت هشدار خطا صادر می شود.
ON coil : این خروجی برای کلیدهایی که به صورت پالس فرمان میگیرند است. این خروجی در زمان بسته شدن کلید به مدت دو ثانیه فعال می شود.
OFF coil : این خروجی برای کلیدهایی که به صورت پالس فرمان میگیرند است. این خروجی در زمان باز شدن کلید به مدت دو ثانیه فعال می شود و فرمان باز شدن بریکر را صادر می کند.

UV coil : خروجی رله UV GCB در تمام مدتی که مجموعه ژنراتور در حال کار است (نه در حالت بیکار یا خنک کننده) فعال است.
خروجی رله UV MCB زمانی که کنترلر روشن است فعال است. خروجی در لحظه قطع کلید حداقل برای 2 ثانیه غیرفعال می شود. این خروجی برای کنترل کلیدهای مجهز به رله UV در نظر گرفته شده است.

تعریف هر کدام از حالتهای آلارم Wrn، SD و BOC در کنترلرهای ComAp چه می باشد؟
پاسخ:

Wrn (warning :کنترلر صرفا آلارم را اعلام می کند و در عملکرد دستگاه خللی ایجاد نمی کند.

(‏SD (SHUT DOWN : کنترلر پس از دریافت این نوع خطا، بلافاصله فرمان باز شدنGCB را صادر کرده و موتور خاموش می شود.

(‏BOC (Breaker Open and Cooldown : در این نوع از آلارم نیازی به خاموش شدن سریع موتور نمی باشد زیرا خاموش شدن سریع آن می تواند به مرور زمان باعث آسیب دیدن ادوات داخلی موتور گردد. این آلارم معمولا از سمت بار و خارج از ژنراتور بوجود می آید مانند Overload یا Short Circuit در این حالت، کنترلر در مرحله اول کلید ژنراتور را باز می کند و بعد از سپری شدن مراحل استاندارد و خنک شدن، موتور را خاموش می کند.

دلیل ظاهر شدن خطای MCB Fail یا GCB Fail در کنترلرهای AMF25چیست؟
پاسخ:

MCB FAIL و GCB FAIL بر اساس عملکرد خروجی های باینری MCB و GCB در مقایسه با عملکرد ورودی های MCB FEEDBACK و GCB FEEDBACK بوجود می آید.
سه تاخیر زمانی بین خروجی های کلید و فید بک ها وجود دارد که باعث بوجود آمدن FAIL می شود.
1.زمانی که خروجی کنترلر مربوط به کلید در حالت پایدار بسته یا باز می باشد و فیدبک تغییر حالت می دهد. این حالت بدون تاخیر زمانی اعلام می شود.
2.زمانی که خروجی کنترلر مربوط به کلید باز می شود و تا تاخیر زمانی 5 ثانیه فیدبک برداشته نمی شود.
3.زمانی که خروجی کنترلر مربوط به کلید بسته می شود و تا تاخیر زمانی 5 ثانیه فیدبک وصل نمی شود.